woensdag 17 februari 2016

Agressietraining ? PTV , de eerste trainingsdag


Persoons- en teamgerichte veiligheidstechnieken.

Vier mensen in de zaal. '..is het hier voor de agressietraining?' vroeg ik.
Er werd wat gegniffeld, iemand zei ja. Welkom.

Oké, gelach, ik had niet agressietraining mogen zeggen. In de 23 jaar, dat ik weet, heeft het kind al heel wat namen gehad, als het maar niet agressietraining heet zoals in the nineties. 

Uw coach is niet voor eufemismen en letterwoorden dus onder elkaar mag het van mij. PTV mag dan wel op de papieren staan het woord agressie is niet iets dat mooi crisis genoemd moet worden, het gaat er nu eenmaal over. 

In het beleid is men duidelijker, daar spreekt men tot op vandaag over agressiebeleid.

Handelen noemen we met recht en reden therapeutisch veiligheidshandelen. Het is zeker géén vechten-met-cliënten
Als je moet vechten dan is er al heel veel mis gegaan.
Het gaat over preventie en over tijdig en doordacht humaan handelen wanneer het nodig is. Na de interventie moet je verder kunnen met de cliënt. Het gaat niet over een pedagogische maatregel (straffen), de cliënt moet er fysiek en mentaal weerbaarder uit komen. 
Preventie - actie - herstel.

Bij ingrijpen geldt het zuinigheidsprincipe. We doen het zo weinig mogelijk, maar als er moet ingegrepen worden dan weet je
- wat te doen
- dat anderen helpen.

De eerste dag van de drie trainingsdagen zat al vol oefening, dat is de enige manier om zeker te worden. Vol zekerheid met cliënten omgaan, weten dat je het aan kunt, maakt paradoxaal genoeg dat je de technieken zelden zult moeten toepassen.

Er is alvast zoveel aan mijn polsen gewrongen, in mijn nek geknepen en aan mijn haar getrokken vandaag dat een pijnstiller en flexium gel welkom waren deze avond.
Mijn collega en ik zullen thuis niet oefenen, namen we ons voor. We hebben elkaar en anderen al genoeg omhelsd en gewurgd vandaag.

We hebben heel wat lectuur verzameld van andere psychiatrische centra dat het vreemd is dat we van deze organisatie niets mee krijgen. Volgens mij is het gezond voor instellingen om know how vrijelijk te delen als daar in het land nog meer mensen van kunnen profiteren. 
Ook onze trainers geven toe dat ze de technieken niet uitgevonden hebben en overal op prospectie zijn geweest. Vanwaar deze geheimhouding? 

Nu ja, pen en papier dan maar, en het visuele geheugen. Mijn collega en ik gaan deze training brengen in ons team, dit is niet de eerste keer dat we dit doen. 

We hebben al lectuur genoeg, en ik heb nog niets gehoord of gezien dat je niet kunt vinden op het internet. Deze zijn mijn favoriete filmpjes;


Gans de dag van dit. Met deze kunnen mijn medewerkers en collega 's al aan de slag. Ik kijk er vaak naar terug. 

Uw coach geeft training in mindfulness én rond agressie, en ik zie veel raakpunten. Het zijn geen twee uitersten, om een crisis te beheersen heb je dezelfde technieken nodig als om jezelf, jouw emoties en gedachten te beheersen. 

Morgen zal ik toch heel mild proberen om de documenten van onze trainers te pakken te krijgen. Ik ga er niet om vechten.

Tot binnenkort voor meer ..agressietraining
coach Clark Kent





Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Sowieso bedankt voor jouw reactie